20. 02. 2010.

Bužim 20.02.2010. kantonalni turnir

Na turnir smo poveli samo petoro takmičara: Mahmutović Saru i Mahmutović Ajlu, Puškar Zinedina, Čizmić Lajlu i Dizdarević Ermina.
Zinedin je u katama za 2000. godište potvrdio kvalitet. Nažalost u finalni meč je ušao praviše opušteno i razdragano (osjećajući se lažno premoćnim) te je odradio slabije nego što može.I pored srebrene medalje očito je da je bio najkvalitetniji kataš tog godišta na turniru.
Lajla je u prvom krugu odradila možda najbolju izvedbu neke kate na cjelokupnom turniru. U sledećem kolu se spotakla i pala, te je tako izgubila od znatno slabije takmičarke. U repesažu je superiorno izborila broncu.
Sara je odmah na početku izgubila od objektivno dosta stamenije curice koja uz to i super radi. Pošto je Sara mlađa od konkurencije godinu-dvije njeno vrijeme tek dolazi.
Zato je Ajla brilirala sve do finala gdje je izgubila od Smlatić Belme koja dugo dominira u katama na US kantonu. Ovaj put su tu negdje po kvalitetu. Srebrena medalja u ovakvoj konkurenciji je zbilja moćna.
U borbama su nastupili samo Dizdarević Ermin i Mahmutović Ajla. Ermin je po običaju uzeo zlatnu medalju u "teškašima" za 1998. godište, dok je Ajla ovaj put konačno proradila punim kapacitetom i uzela zlato u svojoj kategoriji (-50 kg.) za 1997. godište.
Ono što je pozitivno su nove i mlade sudije kojima je ovo prvi turnir koji sude i koji su reagirali instiktivno bez razmišljanja i kalkulacija. Takva odluka je obično i najispravnija.Poslije dugo vremena bravo i svaka čast na objektivnom suđenju.