19. 01. 2010.

elektronska kaciga i prsluk

Posmatrajući karate takmičenja običan gledaoc ne može se oteti utisku da su sva ta pravila nerazumljiva i konfuzna. Sudije sve to začine svojom brojnošću i nepotrebnom tatralnošću.
Jedan isti elemenat se može suditi dijametralno suprotno što zavisi od znanja ili želje sudije da utiče na rezultat.
Šta bi mislili gledaoci kad bi u nogometu jedna ekipa postigla sasvim regularan gol a onda poslije sudijskog konsultiranja se dosudi da je gol za protivničku ekipu?
U karateu je to jako česta situacija. Takmičar npr. uradi kružni udarac nogom u tijelo (MAVAŠI GERI čudan) i sudije to procijene na tri različita načina gledajući sa aspekta snažne primjene: nedovoljno snažno (bez poena), prejak kontakt (kazna za počinioca), a može se dosuditi i nihon (dva poena) za udarac nogom u tijelo.
Sudije to najčešće nonšalatno izglade podržavajući mišljenje glavnog sudije koji vodi borbu.
Kako izbjeći mogućnost različitog tumačenja karate tehnika izvedenih u tijelo?
Veoma jednostavno. Zaštitni prsluci sa elektronskim senzorima po ugledu na WTF TKDo. Propisana i određena različita sila udara za različite kategorije i uzrast, i sudijsko uplitanje u tok borbe je sveden na minimalu.
E sad šta sa kontaktom u glavu?
Na turnirima posebno kod mlađih kategorija gdje se kao kontakt sudi i kažnjava čak i najblaži dodir udarnom površinom u glavu, veoma mnogo atraktivno izvedenih udaraca nogom izvedenih gotovo pa savršeno rezultira kaznom zbog dodira glave, lica i vrata.
Često se dešava da daleko kvalitetniji i atraktivniji takmičar gubi zbog par nježnih dodira rukom ili nogom. Kako to riješiti?
Veoma jednostavno - zaštitnom kacigom sa ugrađenim senzorima po ugledu na zaštitne prsluke koji se već primjenjuju na WTF TKDo turnirima, sa razlikom što bi senzori u zaštitnoj kacigi reagirali na pritisak VEĆI od tog famoznog blagog dodira, te bi se normalno sudile tehnike koje su prošle a imale blagi dodir zaštitne kacige.
Znači u kacigu bi se sudilo kao kazna prekoračenje dopuštenog minimalnog kontakta, dok u tijelo ( zaštitni prsluk) se sudi poen tek poslije prelaska minimalno propisane sile udarca.
Sudija bi borbu prekidao samo u slučaju kršenja pravila ili na znak elektronskih senzora u kacigi ili prsluku. To bi doveleo do slobodnijeg bržeg i atraktivnijeg rada takmičara, a i do zaštite kvalitetnih i atraktivnih tamičara od "maza i kmeza" u borilištu. Samim tim porasla bi atraktivnost i realnost , što bi neminovno dovelo publiku i sponzore na takmičenja.