16. 08. 2013.

BALKAN OPEN KICK BOXING CUP - TEŠANJ 15.06.2013. god

Kako nam u karate savezu BiH ne dozvoljavaju registraciju takmičara  i kluba zbog nemogućnosti uplate godišnje kotizacije (koja je usput puno skuplja - dva do tri puta-nego u bilo kojoj zemlji u okruženju), odlučili smo nastupati na pravim "open" turnirima gdje nam savez neće praviti probleme oko nastupa.
Prilika se ukazala na Balkan open kick boxing cupu, 15.06.2013. godine.
Novo i neponovljivo iskustvo.
Uljuljkani i naviknuti na poniženja i blamiranja na karate takmičenjima od strane sive eminencije koja iz sjene kontrolira i vodi ovaj sport, ostali smo prijatno iznenađeni organizacijom, dočekom i tokom samog takmičenja u Tešnju.
Organizator , posebno gospodin Alija Ogrić, ostala službena lica i osoblje turnira je krajnje profesionalno i na prijateljskoj bazi obavilo prijave, provjeru, vaganje, takmičarima podijelilo sokove, čokoladu i bonove za ručak.
Nekom to izgleda sitno i jadno ali kako smo u Tešanj na put dug 250 km u jednom smjeru krenuli sa "knap" goriva u autu i sa manjkom od 1 km za uplatu kotizacije za takmičare onda je nama taj gest domaćina  bio velik do "neba".
Normalno da smo usput strahovali od nedaj Bože kvara na autu ili saobraćajne policijske patrole revnosne u obezbjeđenju svog ručka, pogotovo što su naši prijatelji iz Tigar-Bosna, koji su krenuli dan ranije na spavanje- imali kvar na autu u Prijedoru.

Sam turnir mi je otvorio oči u vezi ovog sporta. Oni (kick boxing) su otišli miljama daleko u organizaciji i shvatanju modernog borilačkog sporta. Podijeljeni po disciplinama koje omogućuju svakom da pronađe sebe, od onih najbezazlenijih imitacija borbe pa do klasičnog kralja svih modernih boriulačkih sportova K-1 , realne borbe otvorene za sve stilove.
Veličine poput fenomenalnog Denisa Drapića , iz TKD-a , Igora Emkića iz K-1,  Harisa Ružnića našeg komšije iz TKD-a su plijenili svojim umijećem borenja.
Od naša četiri prijavljena takmičara Aladina Puškara , Harisa Dukića i Kemala  i Kenana Puškara , na vaganje su izišla dvojica. Haris je zaglavio već u Vrnograču ne našavši prevoz,  a Kenan je odlučio biti trener na ovom turniru.
Enci i Kemo nisu znali ni u šta su se prijavili a  ni pravila.Mora im se priznati da su hrabro ušli u borbe i bili pravi fighteri. Za trenera je najgora varijanta kada se takmičar zbog straha i treme izgubi i ne odradi ništa.
Enci se žestoko "potukao" sa Bugarinom. Nažalost izdalo ga koljeno i morao je predati- prekinuti meč.
Za Kemalov nastup smo malo pratili pravila i nastup njegove kategorije.Shvatili smo da se oni udaraju maltene koliko mogu, na samoj ivici punog kontakta.

Nažalost Kemo je bio pregrub i prejak. Zbog prejakog kontakta i nepoznavanja pravila diskvalifikovan je od strane sudija.  Utisak ostalih trenera da je najbolji u ovoj grupi, te su inzistirali da ga svakako dovedemo na  sljedeće kick boxing prvenstvo ili cup.
Na kraju treće mjesto i bronca za  Kemala u kategoriji -63 kg juniori, i treće mjesto- bronca  za Encija u kategoriji -63 kg seniori je zadovoljavajuće s obzirom na uslove i "prvi put".
Bitno je da nam se svidjelo i da sada planski namjeravamo učestvovati na sljedećim takmičenjima ovog svestranog i predivnog sporta.