16. 08. 2013.

BALKAN OPEN KICK BOXING CUP - TEŠANJ 15.06.2013. GOD











Kako nam Karate savez BiH ne dozvoljava registraciju takmičara i kluba, te nastup na takmičenjima, a sve zbog naše nemogućnosti da uplatimo godišnju kotizaciju   od 1.000 KM ( koja je usput rečeno bezobrazno skuplja od kotizacije u bilo kojoj  zemlji u  okruženju), o
dlučili smo se da pogledamo kakva je situacija u drugim  borilačkim sportovima.
Za divno čudo našli smo sport i takmičenje na kom se ono "OPEN" u punom smislu doslovno i primjenjuje. Balkan open kick boxing cup u Tešnju je kvalitetan, masovan nadasve dobro organizovan cup na kome svakako vrijedi učestvovati. Dobra organizacija, nadasve uljudna i profesionalna ekipa organizatora na čelu sa gospodinom Alijom Ogrićem,  velik broj stranih ti kvalitetnih domaćih takmičara su za svaki respect.
Na turnir su se prijavila naša četiri takmičara: Aladin Puškar - Enci, Haris Dukić, Kemal i Kenan Puškar.
Na vaganje i takmičenje su na kraju izišli Kemal i Enci Puškar. Kenan je odlučio asistirati bratu (tražiti i moljakati za opremu, jer od svoje nemamo ništa). Dukić je "zaglavio" već u Vrnograču ne našavši prevoz .

Moj utisak je da je ovaj sport miljama daleko  u pozitivnom smislu ispred mnogo starijih borilačkih sportova. Jedanostavna pravila, puno raznih disciplina u kojima svatko može pronaći disciplinu za sebe,  nadasve otvorena mogućnost učestvovanja za pripadnike svih borilačkih sportova (pravi open) su pravi mehlem poslije toliko kompliciranja i osporavanja u našem karate sportu. Imali smo sreću i zadovoljstvo uživo gledati i uživati u borbama jednog Denisa Drapića, majstora TKD-a svjetskog formata, našeg druga i komšije Harisa Ružnića  majstora TKD-a- svakako daleko najkvalitetnijeg seniora od svih  borilački sportova našeg kantona, Igora Emkića , Selimovića i ostalih kraljeva kick boxinga, Ne bi me iznenadilo da ovaj sport uđe na program olimpijskih igara prije našeg karatea.
Enci se na kraju dobro "potukao" sa kvalitetnim takmičarom iz Bugarske. Nažaalost  zbog svog neiskustva u ringu, nenavikao na podlogu  i opremu koja je puno elastičnija i mekša od tatamija, povrijedio je koljeno i morao predati meč.Zadovoljio se trećim mjestom brončanom medaljom u kategoriji ful contakt seniori -63 kg. U juniorskoj kategoriji - 63 kg. po prvi put je nastupao Kemal. Nepoznavanje pravila, nenavikao na kacigu i za njega prevelike rukavice ipak nisu umanjile njegov borbeni duh. Na kraju je osvojio treće mjesto- broncu u grupi u kojoj je objektivno daleko najjači i najbolji takmičar..Sada po njihovim riječima jedva čekaju sljedeća takmičenja..